Natuurgeneeskunde & integratie

In deze module worden de basisconcepten van de integrale geneeskunde verder uitgewerkt, waardoor je inzicht krijgt in de interne en externe processen die bijdragen aan het proces ‘ziekte’.

Ziekte is alleen te begrijpen en succesvol te behandelen wanneer het geplaatst wordt binnen de persoonlijke context van onze constitutie, vatbaarheid voor ziekten (diathese) en temperament. In deze module gaan we daarom oefenen met diagnostiek volgens de Temperamenten en de Natuurkwaliteiten zoals gebruikelijk in de Humoraal pathologie. We leren verschillende modellen kennen (zoals die van Reckeweg) waarmee we ziekte, oorzaak en gevolg leren onderscheiden. We ontwikkelen een holistische visie op de organen en maken kennis met het zo belangrijke maar meest vergeten orgaan: ons Basis Bio Regulatie Systeem (BBRS). Kortom, je leert het enkelvoudige symptoom te plaatsen in de complexe en individuele context van het menselijke systeem.

Begrippen die we verder uitdiepen zijn o.a. procesbewustzijn, systeemtheorie, reductionisme- holisme, en homeostase.

Tijdens de module onderzoekt en bestudeert iedere student een zelf gekozen orgaan in zijn fysiologie en pathologie. Het  doel is het ontwikkelen van een holistische visie op organen waarbij reguliere wetenschappelijke kennis en de traditionele humorale visie geïntegreerd worden.

Deze lessen worden gevolgd door studenten die zich in verschillende fases van hun opleiding bevinden. Wanneer je de opleiding tot Natuurgeneeskundig therapeut volgt, zul je deze lessen in totaal drie keer doorlopen, elke keer op een volgend niveau.

Om deze module te kunnen volgen, dien je eerst de introductiemodule Basisconcepten integrale gezondheid te hebben gevolgd.

Belangrijke informatie

Datavoor het eerste jaar op 10 nov en 1 dec 2018, 2 mrt en 13 apr 2019 
Aantal dagen4 lesdagen in het eerste jaar, 3 lesdagen in het tweede en derde jaar
Lestijden9.30 -16.45 uur
LocatieHet Oog van Meppel, Stationsweg 70 (boven het station) te Meppel
Prijs€560,- per 4 lesdagen, € 420,- per 3 lesdagen, indien gevolgd als losse module
(inclusief koffie/thee en toegang tot de elektronische leeromgeving; exclusief studiemateriaal)
Aantal deelnemersMinimaal 5
Docent(en)Elvire Bijsterbosch en Renée Lagerwaard
Inschrijven Ga naar het inschrijfformulier >>